Wees een eiland voor jezelf

Onderstaande tekst is geschreven door Ciska Mattes, die in 2022 heeft deelgenomen aan de Natuurretraite. Haar bijdrage is ook op de website Het Oog van de Orkaan te lezen.

Begin augustus waren Stef en ik op de natuurretraite van het Dharmahuis. Op een soort schiereiland, omringd door brede sloten, kampeerden we tussen de bomen. Er was een grote tent die als zendo (meditatiezaal) diende, een provisorische keuken, twee openlucht-wc’s onder de bomen en nog een grote eettafel. Verder alleen gras en bos.

Bij aankomst was ik aanvankelijk een klein beetje teleurgesteld. Ik had gehoopt lange wandelingen door de natuur te maken, maar het langst mogelijke rondje door dit bos was in zeven minuten afgelegd. Wat gingen we dan de hele dag doen, vroeg ik me hardop af. ‘Dat is juist de hele bedoeling,’ zei onze begeleidster, zenleraar Tenjo opgewekt, ‘dat er niets te doen is.’

Gek genoeg viel er door haar woorden juist een last van me af: ik mocht mijn verlangens en verwachtingen gewoon loslaten. Wat een opluchting. Toegegeven, ik moest wel even omschakelen. Gewend als ik ben om altijd met íets bezig te zijn, zelfs al is het geen werk. Tenminste ben ik druk met het huishouden, yoga, meditatie of iets anders ‘nuttigs’.

Wat zich gaandeweg ontvouwde doordat we niet zoveel ondernamen, was eigenlijk heel bijzonder. Ik slenterde opeens veel langzamer dan anders tussen de bomen door en begon daarmee allerlei kleine dingen op te merken. Een tor die zich een weg baande tussen de plantjes door. Een mier die een soortgenoot te hulp schoot bij het dragen van een vrachtje. Een lichtgele vlinder die haar vleugels opende en sloot, opende en sloot, bovenop een bloem. De allerkleinste blommetjes aan de plantjes, de zigzaggende lijnen en hobbels in de boomschors. 

Uiteindelijk merkte ik overigens dat ik dagelijks toch veel aan het lopen was, alleen al van de zendo naar de keuken, van de keuken naar mijn tent, enzovoorts. Of even uitwaaien in het weiland achter het bos. Eén deelnemer met een smartwatch ontdekte zodoende dat hij wel 15 kilometer op een dag aflegde! Geen gebrek aan beweging dus. 

’s Ochtends vóór het ontbijt en ’s avonds na het eten deden we gezamenlijk zazen in de grote tent. Soms vielen we ten prooi aan hardnekkige muggen en horzels. Maar dat hoorde nou eenmaal ook bij onze onderdompeling in de natuur. Tweemaal per dag ging ik zwemmen en keek vanuit het water naar het wuivende riet, luisterde naar het ruisen van de bomen boven mijn hoofd. De dagen vlogen voorbij. Er gebeurde van alles en tegelijk ook helemaal niets. Het bleek eigenlijk niet nodig dat er iets van belang gebeurde, dat we iets nuttigs zouden doen. Een ongebruikelijke rust daalde over ons neer.

Hier op het Friese schiereiland werd het leven teruggebracht tot het simpele moment. Een telefoon zouden we zeker niet tevoorschijn halen! Ik moest denken aan de woorden van de Boeddha: ‘Wees een eiland voor jezelf’. We leerden deze retraite om rust in onszelf te vinden, in de zendo en in de natuur, en daarmee een eiland voor onszelf te zijn.