Programma

Zenweekend

Een zenweekend geeft de mogelijkheid om een langere tijd in stilte te zitten. Je zult daardoor zien wat er in je gebeurt; zo kunnen o.a. je voorkeur en afkeer zichtbaar worden. Door er niet op te reageren, zal het uiteindelijk rustiger worden en zal helderheid toenemen.

Natuurretraite

Het Dharmahuis organiseert in 2021 een natuurretraite van 2 – 6 augustus en van 9 – 13 augustus. We omringen ons een paar dagen door stille natuur. Naast een meditatie programma gebruiken we middelen als schrijven, tekenen en/of fotograferen om onze directe waarneming tot uitdrukking te brengen. Tenjo zal deze week begeleiden.

Wekelijkse cursussen

De centrale oefening die we doen is om met onze aandacht aanwezig te zijn bij wat zich nu aan ons voor doet. Tijdens de zit meditatie richten we onze aandacht op onze adem, tijdens de loop meditatie op het lopen en bij het drinken van thee op het drinken van thee. Gedachten en gevoelens zullen opkomen en proberen om ons af te leiden. We kunnen leren om zelf de regie te hebben over waar onze aandacht op gericht is. Het zal ons helpen om steeds meer bij onszelf thuis te komen.

Ochtendmeditatie

Vrijwel iedere ochtend van maandag t/m vrijdag is er een meditatieprogramma tussen 6.30 – 7.30 uur. Deze ochtenden zijn voor iedereen met zen ervaring toegankelijk .

Kennismaking

Twee keer in het jaar (in september en in januari) is er een kennismakingsmiddag voor mensen die meer willen weten over zenmeditatie en/of het Dharmahuis. Deze middag is voor iedereen vrij toegankelijk.

Introductiecursus

Aansluitend op de kennismakingsmiddag start de introductiecursus. Hier wordt informatie gegeven over de verschillende meditatievormen en over het Boeddhisme.

Zen-ochtend

Regelmatig op zaterdag is er een stille zen-ochtend in het Dharmahuis in Leeuwarden. Het programma ziet er als volgt uit.

Studiegroep

Op dit moment bestuderen we de Diamant soetra. Deze maakt deel uit van de Perfectie van Wijsheids-teksten (Prajña paramitā) en de eerste teksten van deze verzameling zijn in de eerste of tweede eeuw voor de westerse jaartelling in India ontstaan. Van de soetra wordt gezegd dat de wijsheid van de tekst zo hard en helder is als diamant en daardoor in staat is om al onze illusies te door klieven.