Sumi-e

Maurits Hogo Dienske begeleid op zaterdag 14 januari een workshop sumi-e (dat is een zwarte inkt schildering) in het Dharmahuis. Na oefeningen op onbeschreven krantenpapier zullen we een schildering maken op rijstpapier. We beginnen om 13.30 uur met 25 minuten zazen en de middag eindigd om 17.00 uur. De kosten zijn 15 euro inclusief materiaal (vrienden betalen 10 euro).

Maurits Hogo Dienske (1943) was voor zijn pensionering 35 jaar wiskundeleraar. Hij begon in 1980 met zen en studeerde 12 jaar bij Prabhasa Dharma zenji. In 1999, vlak voor haar sterven, heeft zij hem tot leraar van het Internationaal Zen Instituut benoemd. Hij begeleidt drie wekelijkse groepen, twee in Utrecht en één in Amsterdam. Daarnaast geeft hij sesshins op de Noorder Poort en in Duitsland. Ook houdt hij eenmaal per jaar een studieweekend op de Noorder Poort, – een misleidende benaming, want er wordt weinig gestudeerd en veel over ervaringen met zen uitgewisseld. Hij heeft het boek ‘Zwijgen over stilte, spreken over zen’ geschreven, dat we in de studiegroep bespreken. Bij wijze van zenkunst beoefent hij Chinese kalligrafie en sumi-e.

De dharma-voordrachten die Maurits houdt bij zijn groep in Utrecht, kun je beluisteren op de website van die groep: www.zenutrecht.nl.


Maurits Hogo Dienske met kleindochter