Week 14

Er is een bekend gedicht in de zen traditie: Hsin Hsin Ming (Sosan, zenji, gestorven in 606)
De eerste drie regels zijn:

De grote weg is niet moeilijk
voor wie geen voorkeuren heeft.
Wanneer liefde en haat beide afwezig zijn,
wordt alles helder en onversluierd.
Maak je echter het kleinste onderscheid,
dan zijn hemel en aarde oneindig ver uiteen.

Als we geen voorkeuren hebben, dan wordt het leven een stuk makkelijker. We laten de stroom van indrukken, gedachten en gevoelens aan ons voorbij gaan, zonder er commentaar op te leveren. We nemen de dingen in liefde (verbondenheid) waar precies zoals ze zijn. In onze dagelijkse praktijk zullen we vaak te maken hebben met (voor)oordelen. Het is belangrijk om ons daarvan bewust te zijn en dat te aanvaarden. Pas dan kunnen we leren om geen aandacht aan onze oordelen te geven en ook die te laten komen en gaan zonder oordeel. De wereld wordt helder en duidelijk. Het vraagt veel moed om te zien dat wijzelf, ons leven en de wereld misschien anders is dan zoals we het graag willen zien.
De etiketten ‘liefde’ en ‘haat’ dekken de werkelijkheid niet. Het zijn inkleuringen van dingen die we ervaren, met daaronder het oordeel dat liefde goed en haat verkeerd is. Daardoor kunnen we niet zien wat er werkelijk gebeurt.
Het vraagt een totale commitment. Niet af en toe of alleen in bepaalde situaties. Het omvat alles en altijd.

Het verminderen van onze oordelen verloopt in stapjes; steeds naar onszelf kijken en steeds weer opnieuw zien dat we de mist in gaan. In dit proces is het vooral belangrijk om onszelf niet te veroordelen en ons te laten vergezellen door wijsheid en mededogen.