Week 17

Deze week kreeg ik een mail van iemand met de quote: ‘Het gaat er niet om onszelf vrij te maken vàn iets, maar om vrij te zijn mèt iets.’

Onze automatische reactie op iets dat we niet prettig vinden is, om te proberen dat weg te krijgen. Als ik trek heb, dan probeer ik dat onaangename gevoel op te heffen door te eten. Als dat rond etenstijd gebeurt met een gedegen maaltijd, is dat natuurlijk een gezonde reactie. Het kan ook uitmonden tot een obsessief patroon waarbij ik te pas en te onpas ongezonde dingen nuttig. In dat geval zijn we niet vrij in ons gedrag. Met de uitspraak van hier boven wordt bedoeld, dat we vrij kunnen zijn op het moment dat we trek ervaren. We ervaren trek en zijn vrij in de keuze die we vervolgens maken.

In vrijheid kunnen we kiezen om het goede te doen. Dat kan op ieder moment. Je kunt je afvragen hoe je wilt dat je leven er uit ziet. De omstandigheden kunnen we maar voor een klein deel beïnvloeden. We hebben wel de mogelijkheid om te bepalen hoe ik me op dit moment verhoud  tot de gegeven omstandigheden. Als ik in vrede wil leven, kan ik dat nu realiseren door in vrede te zijn met dit moment. Vanuit dit moment ontstaat een volgend moment, waar ik dan een positieve invloed op uitoefen. Zo ontstaat het pad van ons leven. Het begint steeds in dit moment.

Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk, maar dit is wel wat we met zen oefenen. Het vraagt van ons om bewust te zijn van wat er op dit moment aan ons voordoet. Het kan onaangenaam zijn en dan kunnen we ons dat realiseren: ‘Het is onaangenaam’. Punt. Het gaat ook weer voorbij. Soms ervaren we iets dat aangenaam is en soms ervaren we iets dat onaangenaam is. Door dit bewustzijn kunnen we voorkomen dat we automatisch reageren.