Week 25

Een belangrijke oefening van zen is om ons bewust te zijn van alles dat zich aan ons voordoet, zoals gevoelens, gedachten en sensaties. Daarbij zullen we ons realiseren dat die verschijnselen komen en ook weer gaan. Het is één grote stroom van ervaringen. Tenminste, als we ons er niet aan vast houden. We frustreren de natuurlijke stroom door er iets van te vinden en er iets mee te willen. Over het algemeen willen we onprettige ervaringen weg hebben of veranderen en positieve ervaringen  willen we vast houden. Soms zijn onze reacties duidelijk bijv. als we boos worden als iemand iets onaardigs zegt en als we daar langer dan nodig is over blijven malen. Soms zijn onze reacties subtieler als je bijvoorbeeld vindt dat je niet aardig bent en dat probeert te compenseren door overdreven vriendelijk te doen. In de drukte van het dagelijks leven staan we daar niet vaak bij stil. Een retraite is een goede manier om daar naar te kijken.

Tijdens retraites geef je je vrijwillig over aan de vaste structuur van een programma en aan afspraken hoe we dat doen. Dit voorkomt dat we afleiding zoeken. Uiteindelijk ontkomen we er niet aan om te zien wat er allemaal in ons verschijnt. De eerste paar dagen zien we vaak nog verzet tegen ongemakken, maar naar verloop van de dagen gaan we steeds makkelijker mee in de stroom der dingen en merken we hoe mooi en eenvoudig het leven eigenlijk is. We zien de dingen echt zoals ze zijn.

De drie uitgangspunten van de Zen peacemakers kunnen ons in het dagelijks leven helpen. Deze zijn:
– Niet-weten; Geen oordeel of mening hebben over mensen of situaties die we tegen komen. Dat zorgt er voor dat we open zijn in de ontmoeting.
– Erkennen wat er is; Je bewust zijn van de ervaring die je zelf hebt tijdens dit contact. Die ervaring niet beoordelen of analyseren, maar aanvaarden.
– Actie die daaruit voortkomt; Vanuit die open ervaring vloeit als vanzelf een actie voort die passend is in de situatie. Deze handeling komt voort uit wijsheid en mededogen.

(De digitale lezing van Jiun roshi is op 5 juli om 20.00 uur en is te volgen via de website van 30NOW: https://www.30now.nl/?gclid=EAIaIQobChMI3PLHwu6F6gIVj8CyCh1d8QU4EAAYASAAEgKt6PD_BwE)