Week 37

De komende tijd zullen we de Satipatthana-soetra bespreken. Dit is de soetra die gaat over de vier velden van aandacht: het lichaam, het gevoel, de geest en de objecten van de geest.

Aandacht helpt ons om ons te bevrijden van bijvoorbeeld dingen die ons dwars zitten. Soms hebben we een gesprek gehad dat niet prettig is verlopen. Onze aandacht kan daar steeds weer naar terug gaan. Het belet ons om op dit moment aanwezig te zijn en de dingen te doen die nu van ons gevraagd worden. Misschien gebeurt er daardoor ook weer iets waar we niet tevreden over zijn. Dat is een vicieuze cirkel die we kunnen doorbreken met aandacht voor wat er nu is.

De soetra geeft aanwijzingen hoe we ons daarin kunnen oefenen. Dat kan door onze aandacht te richten op ons lichaam, ons gevoel, onze geest of de objecten van de geest.

Er wordt steeds gesproken over het waarnemen van het lichaam in het lichaam, het gevoel in het gevoel enz. Daar wordt mee bedoeld, dat we onze aandacht zo richten op bijv. het lichaam, dat we er mee samen vallen. Het verschil tussen de waarnemer en hetgeen waargenomen wordt verdwijnt. Er is geen verschil meer tussen. Op dat moment zijn we ons lichaam.

De satipatthana-soetra is hier in zijn geheel te lezen. We zullen wekelijks een klein gedeelte bespreken. Deze week is dat paragraaf een.