Week 38

Het antwoord op de vraag wat het mooiste is wat je kunt geven, kunnen we niet werkelijk beantwoorden door er over na te denken. Hoe mooi de gedachten ook zijn. Het blijven vingers die naar de maan wijzen. Het is niet de maan zelf. Het antwoord is te vinden in je ervaring; in het contact met je lichaam en met je adem, in het met aandacht drinken van de thee enz.

Het hoofdstuk Natuurlijke goedhartigheid uit het boek Een hart zo groot als de wereld van Sharon Salzberg sluit hier goed op aan. Hieronder vind je de tekst van het hele hoofdstuk.

Natuurlijke_goedhartigheid
Natuurlijke goedhartigheid2

Wat opvalt is het belang van het juiste inzicht. Je intentie en handelswijze volgen bijna als vanzelf de blik waarmee je naar de wereld kijkt. Is dat een dualistische opvatting, dan zul je de wereld indelen in goed en kwaad, waarbij het kwaad bestreden dient te worden. Zie je de dingen in onderlinge samenhang, dan is de kans groter dat je handelt uit liefde en mededogen.

Ook de term ongekunsteld altruïsme valt op; goedhartigheid die als vanzelf ontstaat. Je kunt het vergelijken met hoe de ene hand de andere helpt als die bijvoorbeeld jeuk heeft. Daar wordt niet over na gedacht. Dit kom je ook tegen in de relatie ouder-kind.