Week 48, 50 en 51

De afgelopen 3 weken zijn we bezig geweest met de opdracht van week 47: ‘Als je iemand ziet of ontmoet die je onprettig vindt of onaardig, zeg dan in jezelf: ‘Dat ben ik.’ Alleen dat. Je hoeft verder niets te doen.’ Hoe kunnen we met elkaar omgaan zonder te polariseren, hoe kunnen we onszelf in de ander herkennen terwijl we toch verschillend zijn. In de groepen deden mensen verschillende ervaringen op met de opdracht.

Sommigen ervoeren er niets bij en bleef de weerstand en/of ongemak ten aanzien van de andere persoon.

Er was iemand die vertelde, dat ze ineens rustig werd en daardoor beter kon handelen.

Iemand zei: ‘ik ervaar dat we uit dezelfde energie zijn samengesteld, heel duidelijk, en dat er alleen een ik, mij en een zelf opgeplakt is zodat alles er verschillend uit komt. En dat verschil ontstaat door de cultuur, sociale klasse, scholing e.d. waar ieder in opgegroeid is, de energie is gelijk!!’

Iemand kreeg meer begrip en mededogen met het besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We moeten allemaal omgaan met onze gedachten en impulsen. Iedereen heeft een ander thema.

Iemand had ineens het inzicht dat als je je aandacht op iemand anders richt je daadwerkelijk die ander bent.

Kortom, er valt veel te ontdekken. Dit is de weg die we moeten gaan om te kunnen bijdragen aan de vrede in de wereld. Een mooi thema rond de kerstdagen.